סיכום ישיבת נשיאות לשכת יועצי המס ויושבי-ראש הסניפים עם פקיד שומה חקירות
אתמול , התקיימה פגישה מקצועית ומעמיקה מטעם פורום המיסים בלשכת יועצי המס בישראל, בראשות יועץ המס ומשפטן אייל אלון, המשנה לנשיא הלשכה ויו"ר פורום המיסים.
בפגישה השתתפו חברי נשיאות הלשכה, כל יושבי-ראש הסניפים, ונציגי רשות המיסים, לרבות כלל פקידי השומה לחקירות מכל הארץ – בלשכת פקיד שומה חקירות מרכז.
הישיבה נפתחה בדבריה של הגב' ורד חדד עורקבי, סמנכ"לית בכירה לחקירות, מודיעין והלבנת הון, אשר הדגישה את החשיבות הרבה בשיתוף הפעולה עם יועצי המס בישראל. בדבריה התייחסה גם למאבק הלאומי בהון השחור ובפשיעה החמורה, והציגה סרטון המדגים את פעולתם הרחבה והמקצועית של גופי החקירה ברשות המיסים.
בהמשך נשא דברים יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, שהדגיש את תפקידו המרכזי של יועץ המס בשמירה על האמון שבין רשות המיסים לבין הלקוח, ואת אחריותנו המשותפת במאבק בהון השחור – שהוא מכת מדינה של ממש.
פקיד שומה חקירות מרכז, שלומי אסתרוגו, הציג בפני המשתתפים מצבים מהשטח שבהם מייצגים מצאו עצמם תחת חשיפה פלילית – בין אם כמבצעים ישירים ובין אם מתוך יסוד נפשי של רשלנות. במהלך דבריו הוקרן סרטון המתאר חקירה אמיתית שנערכה ע"י צוותי שטח של רשות המיסים, תוך הדגמה של אופן הפעולה של החוקרים.
בהמשך דבריו התייחס אסתרוגו להשלכות תיקון 14 לחוק איסור הלבנת הון, לרבות האפשרות לבצע חילוט של נכסים וכספים בגובה ההכנסה שהועלמה כבר בשלב החקירה, והמשמעויות המשפטיות של הקפאת מצב פיננסי.
לאחר מכן התקיים שיח מקצועי בין יועץ המס אייל אלון לבין שלומי אסתרוגו, שהתבסס על חומרי חוברת העבודה שחולקה למשתתפים. בשיח הוצגו כלים פרקטיים המיועדים לשיפור עבודת המייצג, צמצום חשיפות ועמידה מקצועית ברף המצופה.
עיקרי הנושאים שעלו בדיון:
אחריות המייצג לדוחות הלקוח
נדונה השאלה היכן עובר הגבול בין טעות אנוש לרשלנות מקצועית, והובהרה המשמעות האפשרית של חשיפה פלילית של המייצג במקרים מסוימים.
שאלון 'הכר את הלקוח'
שאלון זה מהווה כלי מהותי להבנת היקף ההכנסות, מקור ההון, קיומן של הכנסות שטרם דווחו, והערכת הסיכון שבטיפול בלקוח.
רצוי כי במשרד יופעל נוהל מסודר לשימוש בטופס זה, כתשתית לנטרול חשיפה פלילית של המייצג.
סקר הערכת סיכונים בקליטת לקוח חדש
הודגש הצורך לבצע הערכת סיכון מוקדמת עוד לפני קבלת הלקוח, לשאול שאלות עומק ולהבין את פרופיל החשיפה של כל תיק.
השלכות תיקון 14 לחוק איסור הלבנת הון
הוסבר כי החוק מאפשר חילוט של נכסים וכספים בגובה ההכנסה שהועלמה – עוד בטרם הגשת כתב אישום. מדובר ב"נעילה פיננסית" הרמטית, בעלת השלכות משמעותיות ללקוח ולמייצג כאחד.
התנהלות ביום חקירה
נמסרו הנחיות ודגשים באשר להתנהלות נכונה מול החוקרים, מול הצוות במשרד, וליווי מושכל של הלקוח ביום רגיש זה.
הכשרות מקצועיות לצוות המשרד
הומלץ לקיים הדרכות פנימיות לעובדים במשרד לזיהוי "דגלים אדומים" כבר בשלבים הראשונים של העבודה עם לקוח.
נוהל בקרה פנימי
יש להקפיד על מעבר יזום של המייצג על הדו"ח טרם ההגשה, שימוש בצ'ק ליסט מובנה, ונהלים מסודרים לבדיקת שלמות הדיווח.
תיעוד פגישות עם הלקוח
מעבר לפגישות התקופתיות – חשוב לתעד גם אינטראקציות שוטפות, לרבות שיחות טלפון או התכתבויות מהותיות.
מה שלא מתועד – עשוי שלא לעמוד לרשותך ברגע האמת.
וידוא שלמות הנתונים בדו"ח
חובה לוודא שכל סימון "X" או סעיף פתוח מתועד, נבדק ומטופל.
יש לשאול: האם קיימות הכנסות נוספות? האם הדיווח משקף את המציאות הכלכלית?
טופס נכונות הפרטים
חובה להחתים את הלקוח על הטופס עם העברת הדו"ח, וכן בצירוף הצהרת הון.
יש לבחון את הנכסים המופיעים בהצהרת ההון, ולוודא שנבדקה האפשרות לקיומן של הכנסות מניבות מהם – ולהיות עירניים למקורות הכנסה לא מדווחים.
לסיכום
לכולנו יש אחריות מקצועית ברורה, אך חשוב לזכור :
פערים בלתי מוסברים בדו"חות או תשובות לא מתועדות – עלולים להוביל לשאלות לא פשוטות בחדרי חקירות.
עלינו לפעול מתוך זהירות, הקפדה, ושיטתיות בתיעוד כל שלב,
כי שם מקצועי נבנה לאורך שנים – אך עלול להימחק ברגע אחד.
הפגישה חיזקה את הקשר המקצועי והחשוב בין לשכת יועצי המס לבין רשות המיסים, והבהירה את החשיבות שבשיח ישיר, פתוח ומקצועי בין הגורמים.
נשמעו עמדות ברורות מצד רשות המיסים לגבי הציפייה מהמייצגים – לפעול באחריות, בתיעוד מדויק ובהקפדה על נהלים.
הובהר כי יועץ המס מהווה גורם משמעותי בהבטחת דיווח נכון ובזיהוי סיכונים בשלב מוקדם.
שיתוף הפעולה בין הלשכה לרשות הוא חלק בלתי נפרד מהמאמץ לצמצום תופעת ההון השחור, כחלק ממאבק משותף של כולנו.
תודה לכל השותפים למפגש החשוב והמשמעותי הזה:
• יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס
• חברי נשיאות הלשכה
• יושבי-ראש סניפי הלשכה
• מטעם רשות המיסים:
o הגב' ורד חדד עורקבי, סמנכ"לית בכירה לחקירות, מודיעין והלבנת הון
o שלומי אסתרוגו, פקיד שומה חקירות מרכז
o גולן מרדכי, פקיד שומה חקירות חיפה והצפון
o חגית סבירסקי, פקידת שומה חקירות תל אביב
o אריה נחמני, פקיד שומה חקירות ירושלים והדרום
o עופר כהן, מנהל יחידת יהלו"ם – היחידה הארצית לחקירות ומאבק בפשיעה החמורה.
o ניר מקלר, מנהל אגף א', ראש מטה חקירות מס הכנסה
בברכה,
אייל אלון, יוע"מ (משפטן)
ראש פורום מיסים, משנה לנשיא לשכה